Què és HIVACAT?

LaboratoriHIVACAT és el programa català pel desenvolupament d’una vacuna efectiva pel VIH. Es desenvolupa per mitjà d’un consorci públic-privat sense precedents a Espanya que situa el nostre país en la primera línia internacional de la investigació duta a terme en aquest àmbit. Integrat pels dos centres d’investigació més consolidats i importants que hi ha actualment sobre la sida, que són l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, HIVACAT investiga el desenvolupament de la nova vacuna contra el VIH, de manera coordinada amb ESTEVE i amb el suport de la Fundació ”la Caixa”, dels Departaments de Salut i Innovació i Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic. El consorci representa la primera experiència significativa de col.laboració en aquest àmbit entre l’administració, els investigadors i l’empresa.

Tots dos centres desenvolupen la investigació aprop dels seus més de 5.000 pacients, els quals es beneficien de la ràpida incorporació dels nous tractaments desenvolupats en els mateixos centres i de les innovacions assolides en l’àmbit internacional. HIVACAT combina l’experiència a nivell clínic i científic de més de 60 investigadors formats en centres de recerca de prestigi internacional, com ara la Universitat de Harvard, als Estats Units, l’Institut Pasteur de París o el Royal Free Hospital de Londres, que col.laboren estretament amb diversos projectes de grups de recerca d’elevat prestigi internacional.

El programa està codirigit pel director d’IrsiCaixa, el Dr. Bonaventura Clotet, i pel Dr. Josep Maria Gatell de l’Hospital Clínic, però també cal destacar la incorporació de l’investigador Christian Brander, com a coordinador d’HIVACAT, adscrit a la Institució de la Generalitat ICREA, i de la investigadora Eloisa Yuste també provinent de la Universitat de Harvard (Boston, Estats Units) que s’ha incorporat al Grup de Recerca de la Sida del Clinic-IDIBAPS, adscrit al programa Ramón y Cajal.